Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ingvera kaķis sēž blakus tukšai ēdiena bļodai

Kaķa zarnu trakta veselība: 8 padomi, kā nostiprināt un atjaunot tava kaķa mikrobiomu

4 minūtes lasāmviela
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more

Sākot ar barošanu un beidzot ar imunitāti, tava kaķa zarnu traktam ir izšķiroša loma tā vispārējās veselības un labsajūtas nodrošināšanā. Turpmāk izlasāmi 8 vienkārši un efektīvi padomi, kas palīdzēs tev rūpēties par tava kaķa zarnu veselību.

Kas tad ir zarnu mikrobioma?

Kā daļa no gremošanas sistēmas zarnu mikrobioma ir dinamiska ekosistēma, kas satur pilnu mikroskopisko baktēriju spektru - mikroorganismi, kas dzīvo kaķa organismā kopā ar to gēniem un vielmaiņas galaproduktiem, kā arī vide, kurā tie dzīvo. Tās var būt baktērijas, vīrusi, sēnītes vai vienšūņi, un tiem ir būtiska nozīme tava kaķa veselībā.

Kad attīstās kaķa mikrobioma?

Kaķi, tāpat kā citi mājas mīluļi, nepiedzimst ar mikrobiomu, bet sāk to attīstīt tūlīt pēc piedzimšanas, tāpēc katra mikrobioma būs tikpat unikāla kā tavs kaķis. Dodoties cauri savas dzīves gaitām, rotaļājoties un maksimāli izmantojot to, viņi arī veidos un mainīs savu mikrobiomu atkarībā no visām lietām, ar ko saskaras, piemēram, no vides, barības un pat no apkārtējiem cilvēkiem.

Kāpēc ir svarīgi veicināt kaķu zarnu veselību?

Laba kaķu zarnu veselība var palīdzēt maksimāli uzlabot barības vielu uzsūkšanos un veicina labas kvalitātes izkārnījumus. Ir arī daudzi citi ieguvumi, ko sniedz veselīgas zarnas, tostarp pastiprināts imūnsistēmas atbalsts, kas var palīdzēt samazināt slimību iespējamību.

Veselīga zarnu mikrobioma ir svarīga gremošanas veselībai. Šūnas, kas izklāj resnās zarnas iekšējo virsmu, lielāko daļu enerģijas uzņem no barības vielām, kuras, šķeļot barības vielas, rada mikrobioma.

Biežākie kaķu zarnu veselības problēmu cēloņi

Pastāv vairākas lietas, kas var izjaukt kaķu mikrobiomu, tostarp:

  • Uztura izmaiņas
  • Antibiotikas un citi medikamenti
  • Stress
  • Infekcijas izraisītāji, piemēram, baktērijas, kas pārnestas no citiem dzīvniekiem vai atrodoties ārpus telpām.

Ja tavs kaķis cieš no nelīdzsvarotas mikrobiomas, tas var izraisīt:

  • Pārmērīgu iekaisumu
  • Gāzes / vēdera uzpūšanos
  • Caureju vai aizcietējumu
  • Novājinātu imūnsistēmu

Ir būtiski saprast, ka kaķa zarnu veselību ietekmē apkārtējā vide, kas var ietekmēt arī stresa līmeni un var izraisīt saslimšanu. Tāpēc ir svarīgi izprast, kā darbojas tava kaķa mikrobioma, lai palīdzētu saglabāt veselīgu zarnu līdzsvaru.

Kāpēc mans kaķis saslimst, ja mikrobioma neatrodas līdzsvarā?

Tavs kaķis ir līdzsvara meistars, bet, lai palīdzētu noturēt tā zarnu mikrobiomu līdzsvarā, kaķim varētu būt nepieciešams nedaudz tavas palīdzības. Līdzsvarota zarnu mikrobioma palīdz nodrošināt kaķim labu gremošanu un palīdz uzturēt veselīgu imūnsistēmu. Turklāt saskaņā ar pētījumiem līdzsvarota kaķu mikrobioma var pat palielināt serotonīna līmeni, tādējādi tavs pūkainais draugs jūtas lieliski.

Veselīga kaķa organismā labās un sliktās baktērijas līdzāspastāvēs kopā un savstarpēji līdzsvaros viena otru. Ja šis līdzsvars tiek izjaukts, ""sliktās"" baktērijas var izraisīt negatīvas sekas, tostarp iespējamas infekcijas vai paaugstinātu uzņēmību pret infekcijām, caureju vai aizcietējumus un pat ādas problēmas.

Lai to novērstu, ir svarīgi apzināties izraisītājus, tāpēc šeit minēsim dažas lietas, kas var radīt mikrobiomas līdzsvara trūkumu kaķa zarnu traktā:

  • Pēkšņa barības maiņa
  • Stress
  • Nesabalansēts uzturs
  • Antibiotikas
  • Citas zarnu trakta veselības problēmas

Spēcinot kaķa gremošanas sistēmu un mikrobiomu, tu palīdzi uzlabot arī tā imunitāti. Ir konstatēts, ka 70% no kaķa imūnšūnām atrodas gremošanas sistēmā, tāpēc pareizi funkcionējoša zarnu mikrobioma ir ļoti svarīga kaķa labai veselībai.

1. Sabalansēts uzturs

Kaķa vielmaiņai piemērots un sabalansēts uzturs ir lielisks veids, kā uzlabot kaķa zarnu veselību. Tava kaķa uzturs ir atslēgas faktors tā veselībai.

Tāpēc ļoti svarīgi ir izvēlēties kaķa vajadzībām piemērotu uzturu: var palīdzēt kaķu barība, kas īpaši izstrādāta tā, lai atbalstītu tava kaķa dabiskās aizsargspējas (/cat/supplements/product-proplan-natural-defences). Ir pierādīts, ka termiski apstrādātu laktobaktēriju lietošana palīdz atbalstīt dabisko antivielu veidošanos tava kaķa zarnu traktā, savukārt Omega-6 taukskābes un citas atlasītas uzturvielas palīdz uzturēt veselīgu ādu un košu apmatojumu.

Ir svarīgi pārliecināties, ka tava mīluļa barība satur visas pareizās sastāvdaļas ar nepieciešamajām uzturvielām mikrobiomas atbalstam. Parasti kaķa uzturā jābūt augstam olbaltumvielu līmenim un zemam ogļhidrātu līmenim, tam jāsatur šķiedrvielas, prebiotikas, probiotikas, pilngraudi, kā arī augstvērtīgas dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas, kas palīdz gremošanas procesam.

Turpretī nesabalansēts uzturs (/articles/cats/feeding/guides/feeding-your-adult-cat) var kaitēt tava kaķa zarnu veselībai. Izvairies no visas iespējamās barības, kas varētu būt toksiska (piemēram, ķiploki, šokolāde (/articles/cats/feeding/what-cats-eat/can-cats-eat-chocolate) vai avokado), apdraud veselību (piemēram, jēla gaļa) vai ēdiens, kas varētu izraisīt svara pieaugumu (/articles/cats/health/exercise/is-your-cat-overweight) (piemēram, pārtika ar augstu tauku saturu, kas paredzēta cilvēkiem).

2. Prebiotikas

Prebiotikas ir šķīstošas pārtikas šķiedrvielas, ko izmanto, lai veicinātu veselīgu kaķa zarnu baktēriju augšanu. Neskatoties uz to, ka daži pārtikas produkti dabiski satur šīs sastāvdaļas, daudzi kaķu saimnieki papildina kaķu uzturu ar prebiotikām. Tomēr, ja nolemsi ieviest kaķa uzturā papildu prebiotikas, dari to lēni un pakāpeniski.

3. Ja iespējams, izvairies no antibiotiku lietošanas

Vislabāk ir censties lietot antibiotikas (/articles/cats/health/symptoms/antibiotics-for-cats) tikai tad, kad tas ir nepieciešams. Nenoliedzot to būtisko ietekmi, mēģinot ārstēt kādu infekciju, antibiotikas vienlaikus var arī nogalināt gan kaitīgās, gan labvēlīgās baktērijas kaķa zarnu traktā, izjaucot zarnu mikrobiomu un, iespējams, izraisot caureju. Ja tās patiesi nepieciešams lietot, nodrošini, lai tev būtu pieejama arī probiotika, kas palīdz nodrošināt zarnu mikrobiomu.

4. Kopšana

Kaķim patīk, ka to lutina! Izmanto šo iespēju un regulāri kop savu mīluli (/articles/cats/health/daily-care/grooming-your-cat): tev ne tikai patiks dzirdēt viņa murrāšanu, bet, kopšana arī palīdzēs novērst to, ka ka kaķis norij lielu daudzumu spalvu, kas var izraisīt aizcietējumus (/articles/cats/health/digestion/cat-constipation) un ietekmēt tava kaķa zarnu veselību.

5. Laba mutes dobuma higiēna

Labas mutes dobuma higiēnas uzturēšana (/articles/cats/health/dental/looking-after-cat-teeth) ir ļoti svarīga arī veselīgas imūnsistēmas uzturēšanai. Ja tas tiek atstāts novārtā, kaitīgās baktērijas var savairoties kaķa mutē un pārvietoties asinsritē, kur tās var negatīvi ietekmēt vairāku kaķa organisma orgānu veselību.

6. Pēc mana signāla... Gatavs? Aiziet rotaļās!

Rotaļas sniedz daudz priekšrocību: tā ne tikai stimulē tava kaķa zarnu darbību, kas ir noderīga regulārai zarnu kustībai, bet arī palīdz kontrolēt tava kaķa svaru (/articles/cats/health/exercise/is-your-cat-overweight) un stresa līmeni.

Nodrošini fizisko slodzi un garīgo stimulāciju, lai uzturētu savu kaķi aktīvu. Kaķa izklaidēšanās uzlabos garastāvokli un mazinās stresu, kas var ietekmēt kaķa zarnu mikrobiomu. Piedāvā tam jaunas rotaļlietas, ar kurām rotaļāties, iemāci trikus vai dodies kopīgās pastaigās, lai kaķis varētu izbaudīt savu apkārtni un izvairīties no garlaikošanās

20 minūšu fiziskās aktivitātes katru dienu, kas sadalītas īsos, asos, bieži vien pāris minūšu ilgos brīžos, lai parotaļātos ar savu mīluli, uzlabos tā enerģijas līmeni un stiprinās jūsu attiecības.

7. Mieru, tikai mieru

Jo mazāk strauju izmaiņu, jo veselīgāk: kaķi ir īpaši jutīgi pret uztura izmaiņām un modifikācijām, pat tad, kad runa ir par veselīgiem kaķu gardumiem. Ja tev jānomaina sava mīluļa barība, iesakām to paveikt pakāpeniski - soli pa solim.

Pakāpeniska pāreja vairāku dienu garumā ļaus tava kaķa zarnu traktam pierast pie jaunā uztura un mazinās negatīvo ietekmi uz kaķa zarnu veselību

Zemāk ir vienkāršs ceļvedis, kas palīdzēs tev ieviest jaunu diētu kaķa vecajā ēdienkartē.

8. Iedrošini savu kaķi dzert vairāk ūdens

Mūsu kaķi, jo īpaši tad, ja tiek baroti tikai un vienīgi ar sauso barību, mēdz dzert nepietiekami daudz ūdens: atceroties savu izcelsmi no tuksnešiem, kaķi ir saglabājuši šo paradumu. Pietiekama ūdens daudzuma trūkums var radīt veselības riskus, kas ietekmē kaķa zarnu trakta veselību.

Lai mudinātu savu kaķi dzert regulāri, izvieto dažas ūdens bļodas dažādās vietās visā mājoklī, bet atceries, ka ūdens jātur tālāk no sava mīluļa smilšu kastes. Ūdenim jābūt svaigam un katru dienu jāmaina. Daži kaķi dod priekšroku tekošam ūdenim un labprāt dzer no tekoša krāna: ja tas ir raksturīgs arī tavam mīlulim, tu varētu izvēlēties izmantot ūdens strūklaku

Un atceries pievērst uzmanību sava mīluļa fēcēm, apmatojumam un uzvedībai. Kaķi nebūt neizpauž diskomfortu un sāpes tā, kā to dara cilvēki, un mēdz slēpties, kad nejūtas labi. Pievērs uzmanību jebkurām sīkām izmaiņām viņu ikdienas rutīnā un nevilcinies apmeklēt veterinārārstu ikreiz, kad šaubies par sava mīluļa labsajūtu.

Īsumā, lai uzlabotu kaķa zarnu veselību: sabalansēts un labi sagremojams uzturs, regulāra kopšana, rotaļas un kustības (/articles/cats/kitten/play/kitten-play-and-toys), pakāpeniska pāreja, ja ievies jaunu uzturu, un pietiekami daudz ūdens.

Ja tev ir radušās kādas bažas vai tavam kaķim parādās kādi satraucoši simptomi, vislabāk ir sazināties ar savu veterinārārstu un pieteikt vizīti. Veterinārārsts varēs piedāvāt padomu un ārstēšanas kursu, lai tavs draugs atgrieztos pie ierastā, veselīgā sevis paša.

Tagad, kad zini, kā darbojas tava kaķa mikrobioma, ir vieglāk veicināt tā gremošanas sistēmas veselību un pārliecināties, ka tam ir nodrošinātas vislabākās dzīves kvalitātes iespējas. Viss, kas ir atlicis, ir izbaudīt kopābūšanas laiku visā pilnībā. Ja vēlies uzzināt vairāk par kaķu gremošanu, kāpēc gan nepapētīt mūsu nākamo rakstu par to, kā veicināt kaķu gremošanu (/articles/cats/health/digestion/support-cat-digestion)? Neaizmirsti iepazīties ar Purina One kaķu barības klāstu (/cat/cat-food/purina-one), kas īpaši izstrādāts līdzsvarotas mikrobiomas uzturēšanai.