Mikotoksīni ir vielas, kas pelējuma veidā attīstās un uzkrājas dažādos pārtikas produktos, ieskaitot dārzeņus un graudaugus. Tie attīstās augu kultivācijas periodā, kā arī uzglabāšanas laikā tvertnēs. Šī attīstība daļēji ir atkarīga no klimatiskajiem apstākļiem, piemēram, temperatūras un mitruma. Praksē nav iespējams izvairīties no dabīgo mikotoksīnu klātbūtnes noteiktos augos un lauksaimniecības produktos.
Pastāv dažādi mikotoksīnu veidi, un to iedarbība ir atkarīga no to veida un daudzuma, kā arī no tā, vai ar tiem sakārušies cilvēki vai dzīvnieki. Daži mikotoksīnu veidi var izraisīt slimības, bet citi, piemēram, penicilīns, izmantojot pareizi, var radīt labvēlīgu ietekmi, ja tos lieto kā ārstniecības līdzekli. Cilvēks vai dzīvnieks var uzņemt mikotoksīnus nesaslimstot, ar nosacījumu, ka uzņemtais daudzums ir zem noteiktas robežas.
Jebkurā gadījumā mūsu izejvielas un gatavie produkti tiek rūpīgi pārbaudīti visā piegādes ķēdē.
Katrai izejvielu un gatavo preču partijai veic periodiskas inspekcijas un pārbaudes. Sākotnēji pelējuma klātbūtne ienākošajās izejvielās tiek vizuāli pārbaudīta un gadījumā, ja tiek konstatēts pelējums, izejviela nekavējoties tiek noraidīta, lai samazinātu citu izejvielu piesārņošanas risku. Pēc tam, kad izejvielas izturējušas vizuālo pārbaudi, tām tiek veikti atbilstoši nepieciešamie testi. Ja tiek konstatēts, ka mikotoksīnu līmenis ir augstāks par pieļaujamo daudzumu, izejviela tiek atdota piegādātājam. Šajos gadījumos pēc mūsu pieprasījuma piegādātājam ir jāizstrādā rīcības plāns, lai mazinātu problēmas atkārtošanās risku.
Mēs to visu darām, lai nodrošinātu mūsu produktu maksimāli drošu un veselīgu.