Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Plankumains kaķis guļ gultā

Vai manam kaķim ir virsnormas svars?

6 minūtes lasāmviela
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more

Tāpat kā mēs, arī kaķi var uzņemt dažus liekus kilogramus, īpaši, kad tie kļūst vecāki un mazāk aktīvi vai, ja pārāk daudz laika pavada telpās.

Tomēr ir svarīgi censties nepieļaut, ka kaķis uzkrāj lieko svaru, jo kaķiem ar lieko svaru var rasties daudzas veselības problēmas, kas var liegt tiem baudīt laimīgu un veselīgu dzīvesveidu.

Kaķu aptaukošanās skar aptuveni vienu no trim pieaugušajiem kaķiem Apvienotajā Karalistē. Tas ir milzums apvēlušos mājas mīluļu! Labā ziņa ir tā, ka tu vari darīt daudz, lai palīdzētu savam kaķu draugam kontrolēt svaru. Uzraugot kaķa svaru un ķermeņa stāvokli, tu vari palīdzēt samazināt kaķa veselības problēmas, kas ir izplatītas kaķiem ar lieko svaru, piemēram, diabēta, osteoartrīta, apakšējo urīnceļu problēmu un aizcietējumu , rašanās iespējas .

Kā noteikt, vai tavam mīlulim nepieciešama diēta?

 

Noteikt, vai tavam kaķim ir virsnormas svars, var būt sarežģīti, jo īpaši, ja kaķis ir garspalvains. Dažiem kaķiem ir arī dabiski lielāks augums nekā citiem. Tomēr mūsu izveidotais ķermeņa stāvokļa noteikšanas rīks aizņem tikai dažas minūtes, lai to aizpildītu, un tas ātri sniedz tev labu priekšstatu par sava mīluļa veselības stāvokli.

Ja joprojām neesi pārliecināts vai domā, ka tavam kaķim varētu būt virsnormas svars, konsultējies ar savu veterinārārstu. Ja tev šķiet, ka tavam kaķim ir liekais svars, ir svarīgi ar viņu aprunāties, pirms veikt jebkādas izmaiņas kaķa uzturā, jo svara pieaugumu var izraisīt nevis pārmērīga apetīte, bet gan kāda pamatslimība. Lai pirms sarunas ar veterinārārstu iegūtu vairāk informācijas, apskati mūsu rakstu ""kaķa ķermeņa stāvokļa novērtēšana"".

Kaķu aptaukošanās riski

Kad kaķis sāk uzkrāt lieko svaru, tā iekšējās sistēmas un locītavas var kļūt pārslogotas, un tas potenciāli var radīt nopietnus veselības apdraudējumus. Lai gan kaķu aptaukošanās ievērojami pasliktina kaķa dzīves kvalitāti, tā var arī paaugstināt tādu veselības traucējumu risku kā diabēts, urīnceļu slimības, artrīts, sirds un asinsvadu un elpošanas sistēmas slimības. Kaķiem ar virsnormas svaru bieži sastopamas arī ādas problēmas - jo lielāks svars, jo grūtāka kļūst kopšana.

Kā nosvērt savu kaķi

Kaķa svēršana mājās ir vienkāršs veids, kā kontrolēt tā svaru. Vienkārši turi savu kaķi, stāvot uz svariem, un pēc tam atņem savu svaru no galīgā skaitļa, lai noteiktu kaķa svaru. Tomēr nepaļaujies tikai uz šo metodi, jo pareiza ķermeņa stāvokļa pārbaude sniegs tev daudz labāku vispārēju priekšstatu par kaķa veselību.

Kā veicināt kaķu svara samazināšanos

Ja tu jau baro savu kaķi ar veterinārārsta ieteikto barību, pirms pāriet uz citu barību, vēlreiz konsultējies ar veterinārārstu. Ja to nedarīsi, tas var apturēt kaķa svara samazināšanos vai, vēl ļaunāk - negatīvi ietekmēt kaķa veselību.

Lai cīnītos ar kaķu aptaukošanos, vislabāk sākt ar to, ka uz divām nedēļām izslēdz visus gardumus un našķus, tostarp kaķu pienu. Tev var šķist, ka rīkojies netaisnīgi, taču ilgtermiņā tas ir vislabvēlīgākais risinājums, ja tev ir kaķis ar virsnormas svaru.

Tāpat pārliecinies, ka visi pārējie ģimenes locekļi zina noteikumus, lai nenotiktu mīluļa ""pažēlošana""! Ja tev ir vairāki kaķi, vislabāk kaķi ar virsnormas svaru barot atsevišķi, lai novērstu, ka tas neuzcienājas ar cita kaķa neapēsto barību.

 

Laba ideja ir sadalīt kaķim ar virsnormas svaru barību mazākās porcijās un pasniegt biežākās maltītēs, lai palīdzētu tam pārvarēt izsalkumu. Pārliecinies, ka nepārtraukti seko līdzi tam, ar ko un cik daudz tu baro savu mīluli. Mēģinot tikt galā ar kaķa aptaukošanos, veterinārārsts var ieteikt samazināt barības daudzumu, vai ieteikt īpašu, mazāk kaloriju saturošu diētu. Veterinārārsta uzraudzībā var pat īstenot svara samazināšanas programmu, kurā tu varēsi novērot kaķa svara samazināšanos un saņemt daudz palīdzības un padomu.

Kad būs pagājušas divas nedēļas, vēlreiz pārbaudi sava mīluļa ķermeņa stāvokli un turpini tā diētu, līdz tas būs sasniedzis ideālo svaru un ķermeņa formas. Svara samazināšanu veic lēni un vienmērīgi, jo straujš svara zudums ir bīstams un var liecināt par nopietnu primāro veselības problēmu rašanos.

Kad kaķis ir sasniedzis ideālās ķermeņa formas un apjomu, vari sākt apsvērt iespēju nedaudz koriģēt barības daudzumu, lai stabilizētu tā svaru nākotnē.

Barības produkti kaķiem ar virsnormas svaru

Ja tavs kaķis turpina cīnīties ar savu svaru, apsver, vai būtu lietderīgi pastāvīgi pāriet uz īpaši izstrādātiem barības produkti kaķiem ar virsnormas svaru (/cat/cat-food/product-proplan-light-dry-turkey).

Šie barības produkti ir mazāk koncentrēti, tiem ir mazāks kaloriju saturs, tāpēc tev būs iespēja savu mīluli barot ar tikpat lielām porcijām, kā iepriekš. Lai gan tajos ir mazāk kaloriju, šie barības produkti joprojām ir bagātināti ar visām kaķim nepieciešamajām svarīgākajām uzturvielām. Tas nozīmē, ka pat tad, ja tev ir jāsamazina barības daudzums, nevajadzēs uztraukties par to, ka kaķim pietrūks kāds no tam nepieciešamajiem labumiem.

Ja tu jau baro savu kaķi ar veterinārārsta ieteikto barību, pirms pāriet uz citu barību, vēlreiz konsultējies ar veterinārārstu.

Nekādas ""straujas"" diētas svara samazināšanai

Kaķu aptaukošanās problēmu ir bīstami risināt, kaķi ar virsnormas svaru mokot badā, jo tas var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Samazinot barības devu par vairāk nekā 10-15 %, tu liegsi savam kaķim pareizo nepieciešamo minerālvielu un vitamīnu līdzsvaru, un kaķim potenciāli var attīstīties tādas problēmas kā aknu lipidoze. Tā ir nopietna un potenciāli letāla aknu slimība, ko var izraisīt barības ierobežošana.

Tā vietā pārvaldi kaķa virsnormas svara veidošanos ar fiziskām aktivitātēm

Atceries, ka barība ir tikai daļa no ceļa uz ilgtermiņa veselību un lielisku fizisko formu - kaķa virsnormas svaru ietekmē arī tā dzīvesveids. Īpaši fiziskās aktivitātes trūkums var izraisīt lieko kilogramu uzkrāšanos, tāpēc mudini savu kaķi būt aktīvam, lai palīdzētu tam sadedzināt lieko enerģiju, īpaši, ja esat mājas kaķa īpašnieks vai ja tavs kaķis ir īpašas šķirnes kaķis, kam nepieciešams uzturēties telpās. Lai palīdzētu kaķim saglabāt aktivitāti, vari izmēģināt dažus no turpmāk minētajiem soļiem:

  • Daudziem kaķiem patīk pavadīt laiku, dzenājot bumbiņu vai skrienot pakaļ ""makšķerei"". Var palīdzēt arī ikdienā atvēlēts laiks rotaļām.
  • Kāpelēšanas un skrāpēšanas torņi padara kaķa vidi daudz interesantāku un arī mudina kaķi kustēties.
  • Ja tavs kaķis uzturas tikai telpās, padomā par to, lai tas varētu iziet ārā, iespējams, nožogojot dārzu  vai uzbūvējot āra nožogojumu, lai veicinātu lielāku aktivitāti.
  • Kad pienācis kaķa barošanas laiks, ievieto daļu no ikdienas barības devas īpašā barošanas bumbiņā, ar kuru tam būs jāspēlējas, lai atbrīvotu tajā esošo barību. Vai arī novieto barību kāpņu augšdaļā vai uz kāpelēšanas torņa, lai veicinātu tā pārvietošanos un līdz ar to palīdzētu tikt galā ar virsnormas svara veidošanos.

Veiksmīgai kaķa svara samazināšanai jābūt lēnai un pakāpeniskai, un tā var ilgt vairākus mēnešus. Ja tev radušās bažas, ka kaķim veidojas virsnormas svars, esi pacietīgs, ņem vērā sava veterinārārsta ieteikumus un, ja iespējams, pievienojies kaķu svara samazināšanas klīnikai, lai saņemtu papildu atbalstu.

Virsnormas svars daudziem saimniekiem var radīt zināmas bažas, taču, ievērojot iepriekš ieteiktos soļus, tavs mīlulis īsā laikā atgriezīsies pie ideālām ķermeņa formām. Lai uzzinātu vairāk veidu, kā palīdzēt kaķim saglabāt labu fizisko formu un veselību, izlasi mūsu rakstu ""Stimulācija istabas kaķiem"".